dimecres, 17 de desembre del 2014

Ciència a Figueres

Divendres 12 de desembre els alumnes de 4t d'ESO vam fer un treball organitzat pel departament de Ciències. Aquest projecte formava part de la programació de la Setmana de la Ciència, que es va escaure del 17 al 21 de novembre però es va haver de prorrogar per no fer-la coincidir amb les activitats del Comènius. 

Vam iniciar la sortida després de l'esbarjo, a 3/4 de 12. Els grups de 4t A i C vam fer un recorregut per Figueres amb diferents parades que tractaven sobre física i química, biologia i geologia. (Els de 4t B van fer el mateix recorregut a l'inrevés.) Ens vam organitzar en grups de tres persones. Cada grup tenia assignada una parada (Rambla, pastisseria, farmàcia, monument de Narcís Monturiol, antiga muralla, etc.) i havia de buscar informació a partir d'unes preguntes que ens va proporcionar la professora, Helena Bosch. 

Els membres del grup ens vam repartir aquestes preguntes i les vam exposar el dia del projecte. Entre les preguntes n'hi havia que es van poder resoldre mitjançant internet, però, en algunes parades, s'havia de fer una entrevista al propietari del local. Vam aprendre, per exemple, per què és important que els farmacèutics tinguin coneixements de química a l'hora de subministrar un medicament o que es fan servir colorants tant en l'elaboració de teixits com a la pastisseria. 

No només els alumnes vam participar en el projecte, sinó que també els professors ens van exposar dues parades. La primera de totes va ser al parc de bombers, just davant de l'institut, on Helena Bosch ens va explicar la importància dels àtoms; més endavant, a la Rambla, Sandra Carbonell ens va ensenyar a orientar-nos mitjançant formes naturals. Els alumnes vam aprendre a trobar el nord a partir d'un arbre tallat, de la posició del sol, dels estels... Aquesta exposició va finalitzar amb un experiment curiós en què amb una agulla, un tros de suro, un imant i un petit recipient d'aigua vam poder orientar-nos. 

Alumnes de 4t C / Fotos: Helena Bosch





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada