dilluns, 13 de juny del 2016

David Cervera: “Tristament, el percentatge d’alumnes que fan vaga i assisteixen a les manifestacions és molt petit, potser del 10-15%”

David Cervera és el delegat de 2n de Batxillerat. En aquesta entrevista ens parla de la vaga que han fet recentment els alumnes de segon cicle d’ESO i de Batxillerat per protestar contra el decret llei 3 + 2.

David Cervera és el tercer començant per la dreta. Al seu costat, els alumnes de l'institut Òscar Porras, Marc Barceló (2n Batxillerat) i Pau Galiana (4t ESO)

Què en penses, ara que ja ets a punt d’entrar a la universitat, de la vaga 3+2?
Les vagues són la forma que tenim els estudiants de donar a conèixer de forma pública que no estem conformes amb alguna mesura presa des del govern i que ens afecta a nosaltres com a estudiants. La vaga del 3 + 2 es va fer com a mesura de protesta contra el decret de llei que porta el mateix nom. Aquest decret provoca que els graus universitaris, que son actualment de 4 anys (més un any de màster opcional) passin a ser de 3 anys (i 2 anys de màster opcional). Aquest és el sistema que està més generalitzat a Europa, i, en un principi seria més idoni; `però el problema principal està en què, mentre que a la resta d’Europa el preu de graus/màsters és més o menys el mateix, a Espanya el preu dels graus pot arribar a duplicar, triplicar o quadruplicar el preu d’un grau. La conclusió, doncs, és que si s’aplica aquest decret llei, molts estudiants no es podran permetre uns estudis complets perquè no seran capaços d’afrontar el pes econòmic que representen els 2 anys de màster. Per això fem vaga.

Hi va haver alguna manifestació a Figueres o a Girona? Hi vas assistir?
A Girona es va fer una manifestació. Sempre que es fa una assisteixo. Aquesta vaga però, vam decidir que degut a la nostra situació pels exàmens, el millor era prescindir de la vaga.

Quin percentatge d’alumnes que fan vaga assisteixen a les manifestacions?
Tristament, el percentatge d’alumnes que fan vaga i assisteixen a les manifestacions és molt petit, potser del 10-15%. Falta una mica més de conscienciació per part dels que fan vaga. Perquè la vaga no és per estar a casa, sinó per a protestar i alçar la nostra veu, com ja he dit.

Els teus companys estan en contra del 3+2? N’heu parlat a classe? Heu fet algun debat?
La veritat és que sempre que he parlat d’això a classe els companys em donen suport i no hi ha molta discrepància. I no, no hem pogut fer cap debat.

Quants alumnes van fer vaga de la teva classe?
Segon de batxillerat és un any amb molta pressió a causa de que s’ha d’acabar tot el temari de cares a la selectivitat. Com que la vaga va coincidir en època d’exàmens, ens vam veure obligats a no fer la vaga, lamentablement. Però sempre que s’ha fet vaga quasi el 100% dels alumnes estan conforme amb la vaga i la fan.

T'agrada ser delegat? Per què?
Sí, la veritat és que és una tasca que em motiva. M’agrada intentar aconseguir el millor pels altres i intentar tenir a la classe el màxim de satisfeta possible. 

Com a delegat, quina feina fas?
La veritat és que la feina no és que estigui molt pautada, depèn de la situació. Per a entendre’ns, el delegat seria la persona a la que l’alumne ha d’acudir si creu que hi ha un problema a la classe o alguna cosa que es podria fer millor. La meva feina és intentar ser la veu de la classe: recopilar la opinió dels alumnes per tal de prendre decisions en nom del grup (a vegades mitjançant el vot). D’accions concretes, aquest any he fet diverses: he aconseguit tenir la sala de reunions per als alumnes de segon durant les hores del pati (tot i que normalment sempre era així), i, molt important, vaig aconseguir posposar l’entrega del treball de recerca dues setmanes per tal que tinguéssim més temps per a poder-lo repassar.

És el primer any que ets delegat?
No, he sigut delegat durant aquest any i a primer de batxillerat també.

Com va ser que vas decidir presentar-te per ser delegat?
Perquè com que ja vaig ser-ho l’any passat, i l’experiència va ser bona, tenia ganes de repetir-ho. Normalment mai callo i sempre m’agrada fer la meva, així que, per tant, vaig decidir ser delegat.  

Aquesta vaga ha sigut la primera que ha viscut o n'hi ha hagut d’altres?
No, porto fent vagues des de fa aproximadament 3 anys. Normalment es solen fer dues o tres vagues per curs.

Ens han dit que pertanys al Sindicat d’Estudiants. Per què et sembla important formar-ne part?
Penso que és important formar part del SEPC perquè és l’eina que tenim els estudiants per donar a conèixer la nostra opinió, i, sobretot, per a demostrar que els estudiants també tenim dret a decidir en allò que ens afecta. Perquè l’educació en aquest país sempre s’ha legislat en funció del govern que hi ha present, i creiem que això no és productiu. Per a arribar a prendre decisions en l’educació, s’ha d’arribar al consens entre professorat, alumnes i pares. També és una bona eina per tal que els estudiants comencin a despertar el sentit crític i vegin que també són capaços de poder canviar les coses si no les veuen bé.

Alba Méndez i Nicole Ramírez


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada