dilluns, 23 de febrer del 2015

70 anys després de l'alliberament d'Auschwitz

El dia de la commemoració de l'alliberament del camp d'Auschwitz, els alumnes de 4t d'ESO de l'institut vam anar a veure el Museu de l'Exili (MUME) de la Jonquera. Després vam veure un documental i vam fer unes representacions per commemorar-ho.

Exposició sobre la Guerra Civil espanyola
La Guerra Civil espanyola es considera el preàmbul de la Segona Guerra Mundial. A l'exposició hi ha caricatures del nazisme, el feixisme i el franquisme.
Els diaris alemanys mostraven imatges on apareixien soldats alemanys, italians i espanyols, amb les seves banderes.
L'exili dels republicans espanyols es va produir arreu del món. Molts es van refugiar a Sud-Amèrica i als Estats Units, però la majoria va anar a França. També podíem trobar exiliats refugiats a diversos països d'Europa.

Mauthausen
Dels 9.000 espanyols deportats, 7.000 van anar a parar al camp d'extermini de Mauthausen, raó per la qual se'l coneixia com “El camp dels espanyols”. Allí també s'hi trobaven les escales de la mort: 180 esglaons que els presoners havien de pujar cada dia.
El llibre de Montserrat Roig Els catalans als camps nazis conté entrevistes a supervivents dels camps de concentració. Hi ha molta informació sobre els camps i les barbaritats que s'hi feien.
Francesc Boix, un català que hi va estar empresonat, treballava com a fotògraf. Un dia, arriscant la seva vida, va robar els negatius d'algunes fotografies perquè es fessin servir com a prova contra els alemanys. Es van fer servir en els judicis de Nüremberg.
  
Imatges de la trobada Franco-Hitler
En el preàmbul de la Segona Guerra Mundial, Hitler es va reunir amb Franco en una vil·la situada a la frontera entre França i Espanya. En aquella reunió Hitler va demanar a Franco que l'ajudés durant la guerra. Però Franco volia, a canvi, els territoris alemanys del Marroc. Hitler, que sabia que Espanya no podia aportar gaire res perquè acabava de sortir d'una guerra civil, s'hi va negar. Durant aquesta reunió es van fer diverses fotografies de Franco i Hitler junts, però cap d'elles no va quedar gaire bé i es va acabar fent un fotomuntatge.



Documental
A Auschwitz hi van morir un milió i mig de persones, un milió de les quals eren jueus.
El total de persones assassinades pels nazis durant l'anomenada Solució final va ser de deu milions, del qual sis milions eren jueus.
Les deportacions de jueus i de presoners polítics es feien arreu d'Europa. A cada vagó hi podien anar cent persones; no importaven les condicions del vagó, i molts dels deportats morien durant el trajecte.
La gent treballava en condicions horribles. Els camps de concentració semblaven ciutats on hi havia de tot: hospitals, burdells, petites clíniques...

Finalment, tots els instituts vam commemorar d'alguna forma aquesta efemèride: llegint històries o poemes dedicats als jueus, cantant, representant petites obres, projectant vídeos...
Les autoritats van tancar la cerimònia amb un llarg discurs.

Pablo Loro i Pere Marsal (4t ESO) 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada