divendres, 15 de gener del 2016

Primera sessió del club de lectura per a estudiants: "Kalimán en Jericó" (dimecres 27 de gener, de 2/4 de 4 a 2/4 de 5, a la biblioteca)

Kalimán és un heroi de còmic, d’origen mexicà però molt conegut arreu de l’Amèrica Llatina; una barreja de príncep àrab de les mil i una nits i de superheroi de Marvel. A la novel·la Kalimán en Jericó, d’Àngel Burgas (Figueres, 1965), el narrador s'inventa una història amb final feliç a mitges amb el seu auditori: una colla d’adolescents de la Fundación Faro de Jericó, a Colòmbia. Aquests nois i noies es neguen -contra la voluntat del narrador, que voldria “que fuera tal vez un héroe olvidadizo, perezoso, tardón o un tanto patán”- a devaluar la personalitat de l’heroi amb cap defecte massa humà. En acabat de la història, llegim: “Cuando llegamos al final y el héroe hubo derrotado a los malvados y se hubo adueñado del castillo, me suplicaron que escribiera la historia. Pensé en un Kalimán lejos de Jericó: un Kalimán en las calles de sus ciudades y pueblos natales, un Kalimán piadoso en las calles de Medellín que les ahorrará tener que vivir lo que habían vivido. Pensé en ese héroe romántico y todopoderoso que no les valía ya para nada. El héroe que llegaba demasiado tarde” (pàg. 78).
El club de lectura per a estudiants de l’INS Monturiol comença a caminar de la mà de Kalimán en Jericó, una novel·la enganxada a la veritat, colpidora, poètica i tendra, que ens acosta a una realitat monstruosa: els carrers dels pelaos de Medellín, adolescents d’entre 12 i 18 anys que han estat víctimes d’abandonaments, abusos, tràfic i consum de drogues; mainada que fins i tot ha sentit el vertigen de matar i ha de buscar el perdó necessari -el perdó d’un mateix i, un cop aconseguit, el perdó dels altres- per reprendre el camí de la vida. L’estiu del 2011 Burgas va conèixer alguns d’aquests pelaos -Adrián, Nahum, Hernán Darío, Jonathan, Víctor Manuel/Tosoye, Fernando, Juan Esteban, Ruben Darío, Willinton, Douglas, José Daniel, Ángel Antonio, Julio- a la Fundación Faro de Jericó, i després de conviure-hi una setmana va prometre’ls que transformaria les seves històries en una novel·la. El resultat és Kalimán en Jericó, un mosaic d’històries reals que retrata una infantesa perduda i la lluita -titànica, tirànica- per construir una vida digna amb les ruïnes del passat. La lluita perquè José Daniel, per posar un sol exemple dels que surten al llibre, pugui tornar a casa “como un hombre nuevo” de només tretze anys.
Els alumnes participants en el club de lectura són una vintena de noies i nois de 3r i 4t d’ESO. L’INS Monturiol s’ha incorporat enguany al projecte Clubs de Lectura de Secundària, en què participen diversos instituts de la comarca: els de Vilafant i Castelló d’Empúries; el Cap Norfeu, de Roses; El Pedró, de l’Escala, i l’Olivar Gran, l’Alexandre Deulofeu i el Cendrassos, de Figueres. Tots aquests centres han creat un club de lectura i els professors responsables en comparteixen la coordinació, la dinamització i l’intercanvi d’experiències i materials. L’institut Muntaner també hi col·labora i aporta una experiència més dilatada en el temps.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada