dilluns, 20 d’abril del 2015

Teatre 8 cites. Teatre 8 raons

El text que llegireu, de l'Ernest Pibernat, es publicarà en el llibre de la XXII Mostra de Teatre dels Instituts Públics d'ensenyament de les comarques de Girona, que tindrà lloc a Blanes a començament de maig. 

“En qualsevol ciutat o poble, un teatre n'és un signe visible de cultura.” (Laurence Olivier. Actor i director de teatre)
Són molts els pobles de les nostres comarques que disposen d'espais teatrals perquè una bona colla de companyies amateurs, o no, puguin lluir allò que sovint s'ha assajat durant un bon grapat de mesos. Un teatre, al poble o a la ciutat , esdevé sempre un centre cultural de primer ordre, una parada obligatòria que, en un moment o altre, tothom ha fet. I Blanes n'és avui un exemple prou clar. Any rere any, la vila selvatana es converteix per uns dies en el santuari del teatre d'instituts de les comarques gironines, en la referència inequívoca de què el teatre és ben viu i amb una salut de ferro.

“Programar teatre és pensar...és implicar-se en la vida social, és compromís en la lluita d'aquesta societat.” (Alfonso Sastre. Dramaturg)
Fa goig de veure el munt d'obres que cada edició de la mostra ens proposa. Obres de tot tipus que sovint ens menen a la reflexió, al pensament, a la implicació i al compromís amb els companys de repartiment, amb la direcció, amb la mostra...amb l'institut al qual representem. L'àmbit de l'escena ens fa més solidaris, ens torna més generosos i ens ofereix coneixences i reptes que potser ignoràvem, però que aquí prenen forma: asseguts a l'Esbarjo o al Principal, a la fonda o al carrer sentim que el nostre entorn social fa un tomb i s'entrellaça en un lligam perdurable i sòlid.

“El teatre és això: l'art de veure'ns a nosaltres mateixos, l'art de veure'ns veient-nos!” (Augusto Boal. Director teatral)
Passa sovint. Gairebé sempre. Actors i actrius, moments abans de sortir a l'escenari no són altra cosa que un manyoc de nervis, uns sacs de dubtes on el neguit i la por solen fer-hi estada. I sovint tenim por de veure'ns a nosaltres mateixos, por de quedar en blanc...Sembla com si tot allò que hem assajat hores i hores volgués esvair-se, fugir, desaparèixer. Però no. Només calen uns pocs segons d'escena perquè tot torni al seu lloc, perquè gaudim del text i de la interpretació, per fer palès l'art de veure'ns veient-nos.

“Si la gent vol veure només les coses que pot entendre, no haurien d'anar al teatre, haurien d'anar al lavabo.” (Bertolt Brecht. Dramaturg i poeta)
La gran diversitat d'obres que la mostra ofereix fa que de vegades en trobem alguna que ens costa de lligar-la. Les causes poden ser múltiples: des de la poca atenció que potser hi hem parat, fins al fet d'assistir a una obra certament enrevessada, filosòfica, gairebé surrealista. Altrament, tots tenim clar que la diversitat d'alumnat que s'hi aplega – de 1r d'ESO a batxillerat- fa complicada una entesa absoluta i universal. No cal. També es bo de veure allò que se'ns escapa, allò que fan alumnes més grans, allò que no entenem del tot. Ens fa més savis. Segur.

“Sabeu per quin motiu triomfa el teatre? Per quin motiu la gent va al teatre? Doncs perquè el teatre no tracta de res en concret. Tracta de la vida. És la vida.” (Peter Brook. Director de cinema, òpera i teatre)
Però a qualsevol obra de teatre sempre som capaços de descobrir-hi alguna escena que ens fa pensar en nosaltres, en algú que coneixem, en alguna situació viscuda o desitjada. I aquesta és la gràcia del teatre: veure'ns reflectits damunt d'un escenari perquè en definitiva és com una segona vida. Passa de tot i no passa res, tot és rutinari i excepcional alhora. I aquesta n'és la seva màgia. I és per això que hi anem, perquè en el fons tracta de nosaltres, de les nostres emocions i alegries, de les nostres pors i de les nostres misèries.

“En acabar la comèdia es van dividir els parers: uns xiulaven en en Pous i els altres en en Pagès.” (Josep M. de Sagarra. Escriptor)
Crítics. Tots portem un crític teatral dins nostre. Aquí mateix, avui. De ben segur que tots nosaltres, així que s'ha acabat una representació, en fem una valoració més o menys acurada. Ens ha agradat o no , els actors i les actrius han estat més o menys encertats, el tema estava bé o no, el vestuari, els llums, l'atrezzo... Per sort, però ,no arribem mai a l'afirmació que Josep M. de Sagarra feia d'una comèdia no massa reeixida de Josep Pous i Pagès. Solem convertir les crítiques en aplaudiments i les errades en ànims. I és que sabem, que un moment o altre, nosaltres en serem els examinats.

“Eduquem els nois i noies per anar al teatre, al cinema, al circ. Això és educar-los en la cultura.” ( David Larible. Pallasso )
No fa gaire, en marc del festival internacional de circ que es va fer aquest passat febrer a la ciutat de Figueres vaig tenir l'oportunitat d'anar a veure David Larible. Realment molt bo. De fet el consideren el millor pallasso del món. Va ser un espectacle preciós, però també em van colpir els mots adreçats a l'educació dels nois i noies: eduquem pel circ, pel teatre, pel cinema... -deia-. Vaig pensar de seguida en les hores i hores que molts de nosaltres dediquem a l'escenari, en els assajos, en els entrebancs, en repetir una i mil vegades allò que se'ns encalla, en la satisfacció de la feina ben feta. I vaig pensar en la Mostra.

“La nostra droga és el teatre. Hauríem d'assistir a una cura de desintoxicació. Però no volem!” ( Concha Velasco. Actriu)
I és per això que any rere any torna la Mostra. Necessitem la nostra dosi anual de teatre a l'engròs, retrobar els escenaris, els companys, les crítiques... Cal injectar-nos de nou el verí del teatre, fer córrer per les venes desenes d'històries inventades, personatges impossibles, falses veritats i mentides plausibles. I això és la força del teatre, la força de la Mostra, la nostra força. Potser sí que ens caldria una cura de desintoxicació. Però no pas ara. Ni mai, espero.

Benvinguts.

Ernest Pibernat i Bosch
INS Narcís Monturiol

Figueres

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada