dijous, 28 de maig del 2015

Perfums i cremes romans... i una gimcana a Empúries

Publiquem en aquesta entrada dos textos escrits pels alumnes de llatí de 4t d'ESO. Gratias ago plurimum omnia, Montse!

El dia  17 d’abril, ante diem quintum decimum Kalendas Maias, uns alumnes de 4t de llatí vam anar a la biblioteca per fer perfums i cremes tal com ho feien els romans. Per elaborar la crema vam fer servir grassa de porc amb diferents tipus d'essències de diferents aromes. I els perfums els vam fer amb oli d'ametlles i barrejant també diferents tipus d'aromes.
Vam obtenir cremes i perfums amb olor de menta, rosa, espígol, romaní i altres.
Ho vàrem fer per així poder participar en una activitat de la V trobada d’alumnes de llatí de 4td’ESO el dia 21 d’abril, ante diem undecimum Kalendas Maias. L'activitat consistia a olorar les cremes i els perfums i intentar endevinar quina olor feien.



El 21 d’abril de 2015 els alumnes de llatí de la província de Girona van participar en una trobada d’alumnes d'aquesta matèria. La trobada, que es va fer a Empúries, va començar amb un discurs dels organitzadors i l’alcalde de l’Escala. Després tots els alumnes van formar grups per fer una gimcana. A la gimcana es van posar a prova els nostres coneixements de llatí i van aprendre'n de nous. En acabat, vam fer un pradium (dinar) en el qual els alumnes havien de portar un aperitiu de l’època romana.
Durant la trobada vam conèixer alumnes dels altres instituts. Ens van agrupar amb diferents instituts i vam fer diferents proves, com ara trobar diferents parts de les ruïnes d’Empúries, relacionar cada símbol amb el Déu corresponent, representar un diàleg vestits de romans i esclaus, identificar les olors dels perfums, mesurar un mur amb el teorema de Tales o construir un puzle de la domus romana.
Al final de tot van entregar premis als alumnes que havien fet millor la gimcana. Quan vam tornar a l’institut ens van fer la foto que veieu a sota d'aquestes ratlles, amb la samarreta commemorativa. Va ser un dia genial!





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada