dijous, 25 de febrer del 2016

Obrir camins formatius: el grup de Projecte de 4t ESO

A l’actualitat, molts joves, en veure que no poden seguir estudiant per determinats motius, deixen l’institut. No tenir el títol de l’ESO implica que es tanquin moltes portes al llarg de la vida, en l’àmbit laboral.
És per això que fa uns anys es va crear un espai per ajudar els joves que per qualsevol motiu, ja sigui econòmic o social, no volen seguir estudiant.

Parlem amb la Rosa Rodríguez, la coordinadora del grup d'alumnes de Projecte de l’institut Narcís Monturiol.

Què és exactament Projecte?
És una reducció de matèries a canvi d’unes pràctiques formatives o estades a empreses. Projecte es correspon amb un grup que se’n diu diversificació curricular. El que es pretén des del departament d’Educació és flexibilitzar el currículum, és a dir, adaptar les matèries als alumnes que necessitin una mica d’empenta. Aquí, al nostre institut, ja fa temps que existeix.
A part d’intentar que els joves tinguin un millor futur, els aconsegueixen un treball, estant-hi de pràctiques. Hi van tres cops a la setmana, als matins.

Escullen ells les empreses amb què volen col·laborar, o les decideixen els professors?
Nosaltres comptem amb un número d’empreses col·laboradores i el que fem és adaptar els perfils de cada nen en aquelles empreses que tenim. A vegades, quan hi ha un perfil d’alumne que no es correspon amb el de les empreses, intentem buscar altres empreses o a vegades fins i tot les famílies ens parlen de veïns, coneguts i amics que podrien estar interessats a col·laborar amb nosaltres. Però nosaltres sempre deixem molt clar que les empreses que tenim són les que són, i llavors són els alumnes que s’han d’adaptar a les empreses.

Parlem amb la Jennifer, la Najla i l'Aziza, les úniques noies que són a Projecte. Ens interessa saber com és que van escollir fer Projecte, o si simplement era l’única opció que els quedava. També quin va ser el factor desencadenant, i què en pensen elles, d’aquesta iniciativa.

Vau escollir vosaltres anar a Projecte?
Jennifer: No, la Rosa ens ho va proposar, en veure les notes del setembre. Ens va dir que féssim això, ja que potser seria una bona idea.
Najlaa: A mi, igual. Jo vaig acceptar perquè per a mi és com una segona oportunitat per treure’m l’ESO.
Aziza: Jo també. Les notes no és que anessin gaire bé, per això vaig acceptar la proposta.

Quines matèries teniu?
Jennifer: matemàtiques, català, castellà, socials i ciències.

A quina edat podeu entrar a Projecte?
Aziza: Si repeteixes un cop en l'ESO, ja pots entrar a Projecte.

Preferiríeu anar a classe normal, o ja us agrada ser a Projecte?
Aziza: Sincerament, prefereixo mil cops Projecte. És més fàcil i dinàmic per a mi.
Jenny i Najlaa: Nosaltres també.

Vam entrevistar també altres nois de projecte, i vam arribar a la conclusió que aquesta iniciativa motiva els joves que no tenen els recursos o tenen dificultats per treure’s l’ESO. És com estar en una classe normal, però amb menys alumnes i una reducció de matèries. La majoria de nois i noies prefereixen fer projecte que no pas classe normal.
Fa uns anys, un grup de nois i noies de projecte i aula oberta van crear diversos materials didàctics. L’objectiu d'aquesta activitat era conèixer l’inventor empordanès Narcís Monturiol.

A la pàgina web d’aquesta activitat s’hi pot trobar un conte, una cançó, i informació sobre la contaminació al mar. També hi ha un munt d’arxius desagregables. Tot va ser creat pels antics alumnes de projecte i aula bàsica. Actualment aquesta pàgina web no es troba activa.

Cindy Gómez, Jhonathan Soliz, Wilher Barrios

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada