dijous, 14 d’abril del 2016

Crònica d'un viatge anunciat

La setmana del 4 al 8 d'abril un grup d'alumnes de 1r de Batxillerat de l'institut Narcís Monturiol, juntament amb alumnes d'altres instituts de l'Alt Empordà, vam realitzar un viatge d'estudis a Àustria i Alemanya. Aquest viatge d'estudis tenia com a eix central els camps de concentració, dels quals vam visitar Gusen, Mauthausen i Dachau. Però també tenia la seva part turística, ja que vam poder conèixer diferents ciutats austríaques, com Salzburg, la ciutat natal de Mozart, o Linz. Vam visitar, igualment, una gran ciutat alemanya, Munic, i un poble molt bonic, Fussen. A més a més, vam tenir l'oportunitat de veure el castell de Hartheim, de la cruel història del qual molta gent no se n'ha assabentat, i, finalment, el gran castell de Neuschwanstein. 
Aquest viatge d'estudis, preparat pels professors d'història dels instituts de l'Alt Empordà, va esdevenir molt més que una simple sortida. Durant aquests dies molts dels alumnes que hi vam estar presents vam tornar amb una maduresa que no existia en el moment en què vam partir. Els dies en què vam visitar els camps de concentració, com el de Dachau o Mauthausen, vam intentar imaginar-nos tot el que havia passat anys enrere sota els nostres peus i al nostre voltant. 
Personalment, em va costar molt imaginar la crueltat que hi havia en aquells quatre murs. És tan difícil posar-se en la pell de les persones que ho van patir, que en un moment determinat vaig arribar a pensar que era impossible que hagués pogut haver-hi tal genocidi en la història. Però llavors, observant una fotografia del filat, vaig tornar a la realitat i una esgarrifança va recórrer el meu cos. En el cas de Gusen, un camp de concentració molt més gran del que la gent es pensava, en el qual van morir molts espanyols, només s'ha conservat el crematori del que va ser en un temps passat. Però no calen més metres quadrats de terror. El crematori ja parla per si sol. En un altre moment em va ser impossible imaginar com podien cremar els cossos de les persones. Com, allà on aleshores érem nosaltres, els jueus, els presoners polítics, els homosexuals, les persones, en general, estaven obligades a romandre quietes, mentre s'anaven acostant cada vegada més i més a la mort. 
Per acabar aquest petit apartat en relació amb el nazisme, cal detallar quina va ser la cruel història, esmentada abans, del castell de Hartheim. Un castell que se separa molt de la imatge que tindríem d'un castell convencional. Un edifici senzill, d'un color clar, amb una façana tirant cap a clàssica i no del tipus barroc. Un edifici en el qual es practicava l'eutanàsia a aquelles persones que no eren considerades persones, les que tenien discapacitats físiques o psicològiques i, per tant, no s'acostaven al prototip de raça ària.
Perquè no tot fos de color negre, els professors ens van portar a ciutats precioses com ara Salzburg o Munic, o al castell de Neuschwanstein, on el jovent com nosaltres podia deixar de banda “els estudis” i veure diferents estils de vida, observar els paisatges verds increïbles que envolten les ciutats, aprendre a demanar el menjar en un idioma completament diferent del teu, parlar i riure amb els teus amics, conèixer gent nova, i, crec que és el més important, gaudir de cada moment, ja sigui el simple fet de trobar-te amb tots els companys i professors a les 3:45 de la matinada per anar cap a l'aeroport, estar-se tres hores en un autobús per passar d'un país a l'altre o passar-se quatre dies caminant una mitjana de quinze kilòmetres. 
El viatge no és només la visita a Mauthausen o a Salzburg o al castell de Hartheim, sinó que són totes aquestes petites coses acabades d'esmentar.

Paula Jiménez (1r BAT)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada